ΦΟΡΕΙΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ  

 

ITE/ΙΕΧΜΗ

Το Ινστιτούτο Επιστημών Χημικής Μηχανικής (ΙΕΧΜΗ) ιδρύθηκε στην Πάτρα το 1984 και άρχισε να λειτουργεί ως Ανεξάρτητο Ακαδημαϊκό Ινστιτούτο (αρχικά υπό την ονομασία Ερευνητικό Ινστιτούτο Χημικής Μηχανικής και Χημικών Διεργασιών Υψηλής Θερμοκρασίας - ΕΙΧΗΜΥΘ). Το 1987 το ΙΕΧΜΗ υπήρξε ένα από τα ιδρυτικά Ινστιτούτα τα οποία συνενώθηκαν για να  σχηματίσουν το ΙΤΕ (Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας). Το ΙΤΕ περιλαμβάνει έξι Ερευνητικά Ινστιτούτα (4 στο Ηράκλειο, 1 στο Ρέθυμνο, και 1 στην Πάτρα) και σε όλες τις περιοδικές αξιολογήσεις έχει καταταγεί ως «το πρώτο Ερευνητικό Κέντρο που εκτείνεται σε όλη την Ελλάδα". Το ΙΤΕ υπάγεται στη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ) του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων. Τα Ερευνητικά Ινστιτούτα του ΙΤΕ συνεργάζονται στενά και δημιουργικά, ως ένα ολοκληρωμένο δίκτυο έρευνας και τεχνολογικής ανάπτυξης.

Κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του το ΙΕΧΜΗ έχει εξελιχθεί σε ένα πρωτοπόρο κέντρο παγκόσμιας εμβέλειας για την προώθηση επιστημονικών γνώσεων υψηλής ποιότητας στους τομείς των επιστημών χημικής μηχανικής. Έχει συμμετάσχει  σε πληθώρα προγραμμάτων έρευνας και ανάπτυξης με μεγάλη επιτυχία, με χρηματοδότηση είτε από εθνικά και ευρωπαϊκά Ανταγωνιστικά Προγράμματα, είτε απευθείας από βιομηχανικές επιχειρήσεις.

ISOMAT AEBE

Η ISOMAT είναι μία ελληνική παραγωγική εταιρία δομικών χημικών και κονιαμάτων με πολυεθνικό χαρακτήρα. Ιδρύθηκε το 1980 και σήμερα αποτελεί μία από τις σημαντικότερες βιομηχανίες δομικών υλικών στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, με 3 παραγωγικές μονάδες σε Ελλάδα, Ρουμανία και Σερβία, 7 θυγατρικές εταιρίες σε Γερμανία, Ρωσία, Τουρκία, Ρουμανία, Σερβία, Βουλγαρία και Σλοβενία και εξαγωγικές πωλήσεις σε περισσότερες από 55 χώρες παγκοσμίως. Η εταιρία παράγει και διαθέτει ένα μεγάλο εύρος προϊόντων προηγμένης τεχνολογίας σε προσιτές όμως τιμές για τον Έλληνα καταναλωτή. 

Συγκεκριμένα παράγει και διαθέτει τις εξής 6 βασικές κατηγορίες προϊόντων:

  1. Στεγανωτικά Υλικά
  2. Χρώματα και Σοβάδες
  3. Κόλλες και Αρμόστοκοι
  4. Επισκευαστικά Υλικά
  5. Βελτιωτικά Πρόσμικτα
  6. Επιστρώσεις Δαπέδων

Η ISOMAT δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην καινοτομία και στη συνεχή ανάπτυξη νέων προϊόντων. Για το λόγο αυτό διαθέτει ένα άρτια οργανωμένο τμήμα Έρευνας & Ανάπτυξης, επανδρωμένο με εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό και αποτελούμενο από 5 διαφορετικά χημεία, στα οποία αναπτύσσονται κάθε χρόνο νέα προϊόντα, σύμφωνα με τις ανάγκες της αγοράς αλλά και των τεχνολογικών εξελίξεων του οικοδομικού κλάδου, ενώ προβαίνει σε βελτιώσεις των υφιστάμενων προϊόντων αν κριθεί αναγκαίο.

Εργαστήριο Δομικών Υλικών | Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών| ΑΠΘ

Το Εργαστήριο Δομικών Υλικών ΑΠΘ αποτελεί ένα από τα βασικά Εργαστήρια που λειτουργούν από την ίδρυση της Πολυτεχνικής σχολής Α.Π.Θ. Διαθέτει πιστοποίηση ISO9001:2015. Η ερευνητική του δραστηριότητα αφορά κυρίως σε δύο τομείς:

  • Εφαρμοσμένη έρευνα για την προώθηση εναλλακτικών δομικών υλικών προς όφελος της εξοικονόμησης φυσικών πόρων και ενέργειας, προστασίας του περιβάλλοντος και οικονομίας των κατασκευών.
  • Μελέτη και σχεδιασμό συμβατών υλικών αποκατάστασης ιστορικών κατασκευών.

H δραστηριότητα του εργαστηρίου είναι πολύπλευρη και μπορεί συνοπτικά να αποδοθεί με τις ακόλουθες ενέργειες:

  1. τεχνολογία δομικών υλικών
  2. βελτίωση της ποιότητας των δομικών υλικών
  3. τεχνολογία σκυροδέματος
  4. σχεδιασμός
  5. μελέτη σύνθεσης
  6. τεχνολογίες σύγχρονων υλικών
  7. παραγωγή ειδικών σκυροδεμάτων και κονιαμάτων με χρήση προσμίκτων
  8. υλικά συντήρησης, επισκευής και ενίσχυσης κατασκευών
  9. μελέτη παθολογίας και υλικά επισκευής κατασκευών από οπλισμένο σκυρόδεμα
  10. έλεγχοι ανθεκτικότητας υλικών και αύξηση της διάρκειας ζωής τους
  11. αξιοποίηση παραπροϊόντων στη δόμηση
  12. οικολογικά δομικά υλικά
  13. τεχνολογία ξύλου
  14. ανακυκλώσιμα δομικά υλικά
  15. θερμομονωτικά
  16. στεγανωτικά δομικά υλικά

Εργαστήριο Αντοχής Υλικών και Προσομοιώσεων | Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών | ΠΑΠΕΛ

Το εργαστήριο καταλαμβάνει επιφάνεια 150 m2 και πληροί όλους τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας. Είναι πρόσφατα πλήρως ανακαινισμένο και όλοι του οι χώροι κλιματίζονται. Εκπαιδευτικά εξυπηρετεί τις εκπαιδευτικές ανάγκες όλων των εργαστηριακών μαθημάτων της Μηχανικής τόσο του Τμήματος όσο και των Πολιτικών Μηχανικών ΤΕ. Στελεχώνεται από 2 τακτικούς και 2 επί συμβάσει καθηγητές και από 2 μέλη τεχνικού προσωπικού. Διαθέτει σύγχρονο ερευνητικό εξοπλισμό, ο οποίος περιλαμβάνει:

  1. Μηχανές μηχανικών δοκιμών: Σερβοϋδραυλική μηχανή γενικών δοκιμών INSTRON 8802, δυναμικότητας 250kN, Ηλεκτρική μηχανή στρέψης INSTRON MT1 και ΜΤ2, δυναμικότητας 2.25Νm και 120 Νm, αντίστοιχα, Μηχανή κρούσης τύπου Charpy, Trempel, κα.
  2. Εξοπλισμό μη καταστροφικού ελέγχου: Ανιχνευτής ατελειών Epoch LTC, Olympus NDT, Παχύμετρο 45MG , Olympus NDT, Σύστημα ακουστικής εκπομπής 4 καναλιών Mistras PAC PCI-2, Σύστημα Μη Καταστροφικού Ελέγχου με δινορεύματα N500S-C-E-E Nortec 500S.
  3. Εξοπλισμό θερμικών μετρήσεων: Ιδιοσυσκευή μέτρησης θερμικής αγωγιμότητας με της μέθοδο guarded Hot plate method κατά ISO 8302, θερμοζεύγη, σύστημα δειγματοληψίας, κα.
  4. Υπολογιστικό σύστημα κλιμακούμενης συστοιχίας οκτώ (8) εξυπηρετητών μεγάλης ισχύος: HP ProLiant SL2500 Scalable System.